keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Hirsiä

Juuh.. Toissapäivänä leikkasin nurtsin, mm. viikatteen kanssa pikkasen niitin ja vanhemmat kävi. Eli sille päivälle hommia sopivasti.
Eilen: Tossa pihalla on navetan kokonaisena ollessa rakennettu lautarakenteinen varasto osa. Se lautaosa on vielä pystyssä ja navetta on hirsiosiltaan romahtanut -> purettu. Lautavaraston takaseinä oli sen vanhan navettaosan päätyhirsiseinä joka pysyi pystyssä lähinnä pönkien avulla. Joskus vuosi takaperin oli mun tarkoitus se kokonaan purkaa ja rakentaa sen paikalle hiukan suurempi autokatos. Laiskiainen on kuitenkin ruvennut mua sittemmin vaivaamaan ja päätin kokeilla että saiskohan lautaosaa kokonaisuudessaan pikkasen nostatettua ja tehtyä siitä autokatoksen. Jos homma onnistuu ei katokseen tarvis tehdä kuin yksi seinä sen purettavan hirsiosan tilalle.. Onnistumisestahan ei varmuutta oo mutta kokeillaan nyt kumminkin.
Eilen aamupuolesta mietin että määpä äkkiä romautan sen hirsiseinän, läjään ne purkuhirret johkain ja iltapäivästä ehkä voisin koittaa saiskohan lautaosaa yhtään tunkattua ylemmäksi. No ei sitten perinteisesti mennyt ihan ajatusteni mukaan. Sen tiedänkin että saan kaikeen tekemiseen miettimäni ajan moninkertaistaa. Ensimmäinen hidastus iski sitten kun avasin pitkästäaikaa varaston oven.. Olin muistellut että ei siellä oo muttakuin pikkasen polttopuita ja vähän jotain roskaa. Olihan siellä tavaroita joille paikan keksimisessä sain menemään aikaa. Tavarat sain viimein kelkottua johkain muualle mutta polttopuut ja roskat jätin sinne koska ei niin haittais vaikka se lautahässäkkä niiden päälle romahtaiskin hirsiseinän purkamisen seurauksena. Sitten aattelin hirsiseinän kokeilla romauttaa muutaman sitä tukeneen laudanpätkän poisottamisen jälkeen. No oli sitä vastenkin enemmän kuin muutama lauta... Mm. 3 kpl. 200 L:n peltitynnyriä, 100 L:n valurautapata ja varsinainen kokoelma erillaista puutavaraa, meni niidenkin pois raahaamisessa aikaa. Luulin että se hirsiseinä kaatuis melkeen itekseen kun viimisen tuen pois ottaa, mutta eih. Puolentuntia sitä yritin vipuamalla kaataa ja olin jo melkeen luovuttamassa kun vipuna käyttämäni hirren eri paikkaan laitoin ja pikkasen nyppäsin.. Ja aah, hirsiseinä kaatui ja se lautaosa pysyi pystyssä. Sillon olin hymy naamalla ja aattelin että vaikein oli tässä. No ilmeni sitä pikku vaikeutta sen jälkeenkin. Lyhyempien hirsien mitä siinä seinässä suurinosa oli pärjäsin ihan hyvin, mutta niiden muutaman n. 6 m:sen raskaamman kanssa pikkasen särjin itteäni.
Kuvittelen monesti että oon niinkuin ennen ja entisellään pitkiäkin hirsiä ois saanut liikutettua kohtuudella. Mutta en oo entiseni ja mulla on muitakin kohtia rempallaan kuin pää. Oikea jalkahan mulla on vähän rikki kun se onnettomuudessa katkes polven yläpuolelta. Luun sisään oli lykätty rauta polvi pois paikoiltaan kääntämällä, rauta on kyllä vuosia sitten poistettu. No kuitenkin polveni rupes vikailemaan kun erästä raskaampaa hirttä raahasin. Kipuilun jälkeen ymmärsin sentään mennä sisälle lepäilemään kun aattelin ettei mulla oo tossa hommassa mitään aikataulua. Illemmalla tuvassa heiluttelin jalkaani muuten vaan ja polvesta kuului selvä poks. Silloin polvi hakeutui paikoilleen ja se tuntui silloin oikeen hyvältä.. Lähin heti pihalle jatkamaan hommaa. 
Ei sitten mennyt kauaa kun vasemman jalkapöytäni päälle putos yksi hirsi ja kipiäähän se otti. Tunnustelin jalkaa ettei oo luita murtunnut, kipukin hetken päästä helpotti ja lähdin taas yrittämään raahata raskaampaa hirttä. Kuinkas kävikään, yhen hirren sain muutaman metrin matkan ja lonkkani rupes kipuilemaan. Lopetin eiliseltä siihen...
Tänään aamusta jalkani tuntuivat ihan ok:lta, tai vähän oli jalkapöytä kipiänä. Lähin silloin pihalle jatkamaan hommaa ja jonkinverran sainkin kunnes polvi ja lonkka rupes kummatkin pikkasen vikailemaan.. 
Kirsi tuli tänään Tanskasta ja mullahan oli sen koirat hoidossa. Kävin viemässä koirat hänelle Seinäjoelle jotta en ois täällä rikkomassa itteeni enää lisää hirsien raijaamisen kanssa.. 
S.joella kaupassa kävelin varmaan kuin ankka mutta ei se johtunnu siitä että mua ois kukaan p...eeseen käynny vetämässä, se johtui vain mun jaloista.:)
Mutta huomenna en yritäkkään kantaa mitään raskasta.. Ehkä...
Kuu siellä möllöttää aika täysinäisenä, mitenkähän nukkuminen.. Ei näin valosaan aikaan kuu paljon vaikuta mutta eipä kumminkaa nukuta vielä yhtään vaikka kello on yks.. Väsyttää pirusti mutta kun se ei aina auta nukkumiseeni..

Ei kommentteja: