sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Viikonloppu

Viime viikon Hesarista lainauksia uniongelmista kertovassa jutusta. Ja näitäkin mulla on.
>> On täysin pimeää ja hiljaista. Mutta peto, hänen mielensä, alkaa pyörittää samoja vanhoja ajatuksia. Uni ei tule.,., Vertailut osoittavat, että ihmisten nukkumisympäristön tärkein piirre on sosiaalisuus. Teollistuneita länsimaita lukuunottamatta ihmiset nukkuvat kaikkialla ryhmissä. Tällöin nukkumisongelmia ei juurikaan ole. ,., Tutkimusten mukaan mikään ei karkota unta yhtä tehokkaasti kuin pelottavat ajatukset. Ne iskevät juuri, kun olemme yksin huoneessa ja koetamme saade unta. .,.,.,., Unirytmi jossa nukutaan illasta aamuun, ei ole universaali ilmiö. Se ei ilmeisesti ole edes lähellä ihmisten luontaista unirytmiä. ,., Ihmisten unirytmi joustaa, jotta voisi sopeutua vallitseviin olosuhteisiin. Esim. eskimot nukkuvat suuren osan pimeästä talvesta, mutta kun valoisa kevät koittaa, he nukkuvat tuskin lainkaan. >>


Joo,  lehden kirjoituksen kokonaisuudessaankin voisin ns. allekirjoittaa.. Yksin illalla nukahtaminen ei meinaa oikeen ajoissa onnistua. Eli jonkinlaista alitajuista pelkoa, että ei oo ketään herättämässä jos tapahtuis jotain poikkeuksellista. Koirien kanssa joskus nukunkin, siitä ihmisen pitäisi yleensä saada turvallisen tunteen. Koirien kanssa samassa paikassa oleminen ei kuitenkaan ole jokapäiväistä, minkä vuoksi tällöin säpsähtelen muutamia kertoja yössä kun pitää muka tarkastaa että missäs ne tysit olikaan. Joskus puolestaan koirat herättelee liikkeillään/ äänillään.
Unirytmistä. Nukahtamiseni menee monesti aika myöhälle, en ilmeisesti yksin ollessani tohdi nukahtaa illasta. Tämän takia, etenkin pimeänä aikaa nukuin puolille päiville. Nyt kun rupiaa valoisaa olemaan herään usein aamusta, vaikka nukahtaminen ois vasta aika myöhällä tapahtunutkin. Kai mussa on vähän tuota eskimotyyppiä, eli valoisaan aikaan pitäs muka tehdä jotain järkevää. Periaatteessahan mun ei tarvi tehä mitään jokapäivälle, mutta, mutta...

Päikkärit usein nukunkin, ja silloin on nukkumiset monesti rentouttavinta. Yleensä silloin on TV tai radio päällä, ja tämä kai korreloi asiaa ettei ole muita ihmisiä ympärillä. Kaltaisellani päänsä poksauttaneella unentarve ois pitempi kuin ehjällä ihmisellä. Kuitenkin yöunet + päikkäri olisivat luonnollisempaa nukkumista useimmille muillekin ihmisille kuin pelkät yöunet. Työtehokin on levänneellä ihmisellä huomattavasti korkeampi kuin puolivaloilla olevalle. Normi 8 tunnin työpäivän loppupuolella suurin osa ihmisistä ei tunne oloaan viimosen päälle pirteäksi, jolloin työtehokin on siis matalampi. Viimeinen kahvitunti pitäis siis olla pitempi, ja sillon työntekijän pitäis saada nukkua päikkärit. Aamun ensimmäinen työtunti, jos työt alkaa aamusta, on monille ihmisille vajaatehoinen kun ei olla vielä ihan kunnolla herätty. Näimpä oli itellekkin silloin kun vielä töissä olin. Ainoastaan 1/3 ihmisistä nukkuis luontaisesti yöunet normaaliin aikaan, jos ei olisi aikatauluja. Ihmiset, tarkemmin osa teollistuneitten länsimaitten ihmisistä, on ainut nisäkäs mikä ei ota päikkäreitä. -> Päikkärit rules..:)
Ei siitä lehtijutusta, eikä tästä kirjoituksastakaan oo tietenkään mitään apua mun nukkumisongelmiin, lehtijutustahan ei tullu mitään uutta julki. Tämän kirjoitus varmaan sen takia, kun päivä oli valoisa ja tuntui että pitäis muka jotain tehdä. Laiskuuttani/ väsyneisyyttäni (viim. yön.5h.-> pahoin liian väh. mulle) en viittinny mitään suurempi tehdä, niimpä kirjoittelin päivällä paperille näitä asioita.

Jooh. Eilinen nukkumaanmeno meni myöhään sen takia kun olin myöhään asti liikenteessä. Olin tuossa vieres hot. Sorsanpesällä. Siellä oli ysäribileet joissa juontajana Ylex:n Matti Airaksinen, ja esiintyjänä ysäribändi Toinen maanantai jonka muutamia kappaleita -90 luvulla kuuli paljonkin. Oon luullu että yhtye ois ollu kuopattuna pysyvästi, mutta ei. Siellä ne tosiaan oli ja niillä oli jopa pari semmostakin kappaletta jota en ollu aiemmin kuullut. Onkohan ne tehnyt jopa jotain uutta 2000 luvullakin.:) Luultavasti ei, nekin oli varmaan vanhoja kappaleita mutten ollu niitä ainakaan useammin kuulut. Ei kyllä vieläkään hyviä niitten biisit ollut, mutta tulipa joistakin vanhoista kappaleista ainakin hauskoja muistikuvia mieleen.. Mutta Sorsanpesä.. Se ei paikkana nyt kehuja saannut. Tai ei paikassa itessään mitään vikaa oo, mutta palvelussa.. Paikka on joskus ennen vetänyt paljonkin väkeä -> vuosituhannen vaihteessa paikka muutaman vuoden kokonaan kiinni-> sitten taas aukaisun jälkeen muutamia kertoja isompia tapahtumia-> konkkaan/ nimi vaihtui paikassa kohtuu hiljaista-> nimi vaihtui taas ja jonkinmoista yrittämistä saada taas väkeä sinne. Nyt ei ihan onnistunut, ainakaan monien siellä kuulemieni puheiden mukaan. Väkeä siellä nyt oli paljon myyjien yms. määrään nähden. Jonotukset oli todella pitkiä. Pihalla sai jonossa seisoa varmaan puolituntia ennen kun jono rupes ees liikkumaan. Baaritiskillä jonotusta oli myöskin se puolituntia, ja monet ihmiset kuuluivat puhuvan etteivät enää ikinä paikkaan tuukkaan.
Muuten ihan ok ilta.

Perjantaina tuli käytä kattomassa Härmä elokuva. Suurinosa ihmisistä täältäpäin suomea on käynyt sen kattoon tai ovat ainakin menossa katsomaan. Juoni leffassa oli aika suora/ ennalta-arvattava, ei siis mikään elokuvahistorian merkkiteos siitä tuu. Oli se kumminkin mielestäni kohtuullinen eikä siinä tullu mulle semmosia kyllästymiskohtauksia/ kellonvilkuiluja. Ehkä muualtapäin suomea oleville henkilöille teos ei toimi niinkään hyvin.

Ei kommentteja: