keskiviikko 22. elokuuta 2012

Vaunu

Mun asuntovaunu on pönöttänny täällä tuvan pihassa juhannuksesta lähtien. Ajatuksena kun sen Himokselta tullessa pihaan jätin oli mennä sen kans johkain öiks myöhemmin kesällä mutta sittenhän lonkkani rikkoontui ja sen kuntoutumisen jälkeen olin muuten aika heikossa kunnossa, en mihkään menny. En ruumiillisesti oo vieläkään mitenkään priimassa kunnossa ja kesäkin rupiaa oleen loppu, vein sen talveks Halsualle isännän latoon. Tarkkaanottaen vaunun vieminen lähti siitä liikkeelle kun aamupuolesta mietin että pitäs täällä siivota ja jotain muutakin tehdä. Laiskotti, lähin viemään vaunun notta sais vaan ajella. Kokonaisuudessaan oisin huomattavasti vähemmällä päässyt jos ois kämpän siivonnut sillä menihän vaunun viemis reissussa kumminki melkeen koko päivä.. Mutta nyt se ei ainakaan tossa pihalla pönötä eessä ja jos johkain tulee hinku vaunun kanssa mennä niin saanpa sen sieltä haettua..
Hunompia omenoita keräsin pussillisen lähteissäni ja vein pellolle missä on Metsäkauriita käynnyt syömässä. Kauriita Halsualla muutama vissiin ammutaan syksyllä mutta itse en Kaurisjahtiin aio ikinä lähteä. Oon liian heikkoluontoinen semmosta ampumaan. Vaikka muutaman kerran oon tänävuonna metällä käynytkin en tule enään ampumaan useita sallittujakaan riista eläimiä, lajivalikoimani on nykyisin suppea ja paikan pitää olla hyvä.. Karhujahti alkoi maanantaina ja keskipohjanmaan alueelle oli myönnetty yks kaatolupa mutta karhujahtiinkaan en halunnut kun en halua ampua karhua muutoin jos sellainen päälle hyökkää. Karhu sitten ammuttiin heti maanantai aamusta Halsualla ja ampujana oli mies samalta kylältä mistä oon kotoisin..
 Mustikanpoimis kiintiö tuli myös täyteen. Määräällisesti mustikoita tuli hyvin vähän mutta ompa kädet nyt sen väriset että tietää mustikoihin koskeneensa. Eli joo, oon aatellu aiemmin että niitä pitäis käydä pikkasen noukkimassa ja ladon vierillä minne asuntovaunu vietiin oli sitten paljolti marjoja. Isäntä laittoi kaloja savustumaan ja aattelin niitä pikkasen maistaa, siis savustusaika ois ollu mulle mitääntekemätöntä aikaa. Menin siis hetkes mustikoita noukkimaan ja tein kerrankin oikean ratkaisun.. Hyvin laiska oon koneella poimittuja marjoja perkkaan päätin siis poimia suoraan puhtaaks käsin. Otin mukaan vaan kolme pientä pakastusrasiaa enkä mitään yltiökokoista iso ämpäriä.:) Tavoite täyttyi, eli juuri kalojen savustusaikana ehdin saada ne pienet rasiat täyteen. Söin kyllä poimiessa varmaan samanverran mitä rasioihin tuli, oli hyviä..
.......................
Savustusta.
Savustin taas vaihteeks tupaa sisältä.. Kun takka on ollut pitkää käyttämättä ei se alkuun yleensä vedäkkään piippuun kertyneen kosteuden takia. Tänävuonna aattelin olla asiansuhteen tarkka ja aattelin että nyt ei pääsis  savua ollenkaan sisälle. Eli eilen pitkästäaikaa rupesin takkaa sytyttelemään ja alkuun laitoin sinne pelkän ulkokynntilän. No se tietenkin palo ok ja sitten myöhemmällä laitoin oikeen ohkasista puun tikuista pienen keon, nekin palo ok. Tänään laitoin pikkasen isommista tikuista pikkasen isomman keon ja alkuun sekin vaikutti palavan ok. Sitten TV:tä katoin ja yhtä-äkkiä pof.. Tai ei sieltä toki ääntä kuulunnut mutta yhtä-äkkiä kaikki savut rupes lykään sisään... Nyt siis tuuletan, onneks ulkona ei oo vielä pakkasta.... Vissiin tää tupa onkin savupirttinä ollut 1800-luvun alussa alkuperäisellä paikkaansa, että on tänne ennenkin savua tupaan tullut...


Ei kommentteja: