sunnuntai 19. elokuuta 2012

Sorsa

Huomenna alkaa sorsanmetsästy ja päätin mennä Halsuanjärven rantaan alotuksen ajaks. Järven vähemmän sorsaiselle laidalle menen kun ei oo venettä ja sorsaisemmalla jokisuunpuolella on liiankin paljon muita metsästäjiä. Aikomusena ei ole paljon saada saalista vaan ennemmin niitä elämyksiä. Jospa vaikka edes näkee etäämpää niitä sorsia. Kaverini jolla on noutavia koiria lähtee mukaan ja kun koira on mukana tohtii rannassa ollen paremmin ampua vaikka sorsa tippuisi syvempään veteen minne ei kahluuhousuillakaan pääse. Kai mulla jonkinmoinen pyytämis/ säilömisvietti on sillä näin lähempänä syksyä tuntuu että pitäis  lihaa/ kalaa saada pyydettyä, marjoja kerättyä yms. Eihän yhestä sorsasta tietenkään pakastimeenkaan asti oo ja marjojakin kerään vähän. Ei mun omapyytämillä/ säilömillä oo juurikaan merkitystä pitkälle talvea ravinnion kannalta, mutta jokin paria sukupolvea aiemmin tärkeä vietti kuitenkin kolkuttelee mielessä. Tai ei tarvitse mennä kuin vanhempieni nuoruusaikaan niin silloin oikeasti piti kerätä talven varalle niukkarahaisemmissa talouksissa. Nykyäänhän kun kaupuoissa on ravintoa yltäkyllin ja jotain kohtuu halvallakin niin ei omapyytämällä/ kasvien kasvattamisella juuri ole taloudellista merkitystä monelle. Mutta kyllä ompyytämästä/ kasvattamista aineksista tehty ruoka on olevinaan monesti tosi hyvää.  Nytkin oon miettinnyt uunissa pitkään haudutettua Heinäsorsaa..
Valurautapadassa se muhis muutaman tunnin miedolla lämpöä vähäisessä lihaliemessä. Sitten padan kansi auki ja sorsan päälle muutama siivu pekonia ja uunin lämpötilaa vois hiukan nostaa. Sitte kun lihaliemi melkeen kokonaan haihtunnut voisi mukaan kaataa purkin ruokakermaa ja vielä hetkeks uuniin. Mausteethan toki tuli jo alkupuolesta ja ne ois suola, hiukan paprikamaustetta, lehtipersiljaa ja ehdottomasti hunaja.. Ja kyllä sinne lihaliemeen varmaan laittais pikkasen porkkanaa ja sipulia. Sitten syönnissä ois peunaa joka on ensin keitetty ja sen jälkeen paistettu pannussa ja ehdottomasti karviaishilloa.
En oo tommosta ikään tehnyt mutta saattaa olle että jonnekkin tuonnetapaa koitan ja jonkin isohkon puolisukeltaja sorsan saan, eli Heinäsorsan Jouhisorsan tai Haapanan. Muita en ammukkaan vaikka kohdalle sattuisikin. Toisaaltaan saatan Tavikin ampua jos ei noita isompia näy ollenkaan mutta Taveja pitäis saada vähintään pari kappaletta kun ne on niin pieniä. Karviaishillostahan koko mun ruoka litania edellä lähti liikkeelle. Mun näes pitäs karviaishilloa nyt tehdä ja se saattais jäädä tekemättä jos en asiasta muille mainitse. Nyt kun oon asian tänne kirjoittannut on paljon mahdollisempaa että sitä joskus teen, etenkin jos huomenna sorsan saan.


Ei kommentteja: