tiistai 22. toukokuuta 2012

- - - - -

Kävin tänään suorittamassa Lappajärvellä kesän ensimmäisen nurmikonleikkuun. Pari tuntia sain pihalla pärystellä vaikka yritinkin vaan äkkiä leikata..



En viittinny yrittääkkään tuolta Valkovuokkojen kohilta vielä leikata..


 Aitta kaipais aikamoisen siivouksen tai ees järjestelyn.. Nykyään se on taas romua täynä vaikka se toissakesänä oli tuoltaosin hetken tyhjänäkin.




Ukonputki vai olikos tuo Jättiputki, jompikumpi kumminkin. Muistaakseni Brasilialainen laji jota aikoinaan tuotu Suomeen pihoille kukaks. Kyllähän tuo on näyttävän näköinen täyskokoisena mutta kun se on todella paha leviämään ja vielä myrkyllinenkin. Tosiaan oon noita yrittännyt koko paikan omistusajan hävittää mutta vieläkin niitä aina jostain lykäilee. Roundup myrkky noihin jotenkin tehoaa mutta myrkytyksen aikana lehden tulee olla sopivan suuri jotta sitä myrkkyä tulee kasville tarpeeksi. Kasvimyrkkyjä en tosiaan suosi mutta noihin ei tehoa mikään muukaan keino. Tai toimis kitkeminen mutta jos muutaman vuoden ikäisestä juuresta jää osa maahan huomaakin seuraavana kesänä että siinähän semmonen taas on.. Va niitähän oli alunperin tontilla paaaljon...

2 kommenttia:

Mytty kirjoitti...

Olikohan just tänään (tai siis eilen) kun uutisissa sanottiin, että valtio aikoo hävittää maasta tänne kuulumattomia lajeja, mm. just nuo jättiputket ja jotain elukoitakin...

Marko kirjoitti...

Nuo taustan pikkulehdet on "paukkubalsamin" joka on myös tuontilaji ja paha leviämään. Tuontielukoista, tarha Minkki on hävittännyt paikallisen vastaavan Vesikon, Puronieriä hävittää samassa vesistössä olevaa Purotaimenkantaa, Täplärapu levittää paikallisille ravuille tappavaa rapuruttoa, jne.. Itseasiassa monikin toiselta mantereelta tuotu, tai viety laji on paikallisia asukkeja ajanut ahdinkoon.