torstai 29. joulukuuta 2011

2011

Vuosi alkaa olemaan senverran lopuillaan, että mitään mullistavaa ei kohdalleni enää ehkä satu. 2011 on ollu mulle ehkäpä mietityttävin vuosi elämässäni. Vuodessa on ollu muutama niitä huippuhetkiä, mutta myöskin paljon niitä hetkiä, jolloin olen ollut todella alamaissani..
Aivovammastani mulle aukes taas tänävuonna paljon lisää, vaikka vamma on mulla jo useita vuosia ollutkin. Ois voinnu aatella että kaiken vammasta jo tietäiskin. Oohan toki periaatteessa tienny kaiken mitä av. aiheuttaa jo aiemmin, mutta osasta muutoksista on vaan aatellut, ettei ne mua oikeesti koske. Noh koskee ne useimat.. Ehkä kaikkia mitä mulla on, en osaa/ halua vieläkään hyväksyttää itellä. En ehkä ikinä..
Periaatteessa mulle ois varmaan helpointa asua erakkona, mitä täällä tekstissä jo syksyllä pohdiskelinkin. Mm.  nykyään pelkään toisten ihmisten puolesta, jos heistä ei ole hetkeen mitään kuulunut, tai ei vastaa puhelimeen tms.. Joskus taas ärsyynnyn toisten mielipiteistä tod. voimakkaasti.. Jos täysin yksin eläisin, olisivat mun mieleni liikkeet varmaankin paljon pienialaisempia/ tasaisempia, mutta tällöin mielen taso ois varmaan aina siellä miinuksen puolella. Elämä ois tavallaan helppoa, mutta semmostakaan en HALUA. Haluan olla ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa, jolloin kyllä mieleni sinkoilee ylös ja alas.. Mutta onpahan niitä plussahetkiäkin ainakin joskus.
Jotakin oppia tänävuonna päästäni.. Mun mielenliikkeissä ei mikään oo niin varmaa kuin epävarma...
Juuh. Ton asian pitäis upottaa päähän sillaa, että vois mielessää hykerrellä jos muka v...ttaa. Tällöin pitäis osata aatella, että tää v...tus johtuu osittain mun aivovammasta, joka korostaa mielenliikkeitä molempiin suuntiin.. Mutta ei. En osaa, ja joskus oon vajonnu mieleltäni aika alaskin, vaikka turhaa se usein onkin..
Mutta jotakin positiivista  aivovammasta ja tästä vuodesta.. Aah..Aivovammaisille, ainaki mulle, ne elämän hyvät hetket ovat paljon korkempia kuin normi ihmisille. Ainakin oman elämäni huipukohdat ovat olleet av:n jälkeen.. Hyvää tässä vuodesta on mm. se, että fyysiset kipuni ovat merkittävästi vähenneet kesän jälkeen. Oonhan ollu monesti rikki jostain tietystä kohtaa kesän jälkeenkin, mutta semmonen läpivartalon oleva kipuilu/ väsymys on vähentynny merkittävästi..
Yhteenvetoa vuodesta -11
Vuosi takaperin yritin liiankin tehokkaasti rakentaa tulevaisuutta. Silloin oli muka suunnitelmat selvillä pitkälle tulevaisuuteen... Ei sitten menny ihan ajatusten mukaan.
Kesällä mielessäni aukeni jotain. Tai poksahti, kummin sen nyt ottaa. Loppukesästä tuntu ettei mulla oo oikein mikään hyvin, ja olin ihan pihalla. Tööt, tööt, olo...
Nykyään mulle ei oo mikään tulevaisuudessa yhtä varmaa, mitä muka oli vuosi takaperin. Enpä kyllä onneks oo yhtä pihallakaan, mitä loppukesästä. Nykytilanne siis mulle  melko kohtuullista. Nimittäin jos tulevaa suunnittelen liian tarkkaan, luon itselleni liian tiukan aikataulun nykyiselle tasolleni. Tarkat aikataulut/mielikuvat/odotukseni tulevaisuudesta eivät vaan yksinkertaisesti sovi minulle av:n myötä. Liian korkeita odotuksia itelleni.. En vaan enää kykene kaikkea toteuttamaan niinkuin normi ihminen. Liiasta yrittämisestä masennun ja fyysiset kipuni alkavat.. Toki pyrin nykyään jotain järkevää kohtuudella tekemään, mutta en luo nykyään itselleni yhtäpaljon paineita kuin aiemmin. Nykyään pystyn elämään hetkessä hiukan paremmin, kuin aiemmin. Minulle tämä on helpompaa, mutta läheisilleni ei varmaankaan yhtä helppoa. Jonkinverran itsekkäämpikin olen nykyään, ja pyrin elämään omaa elämääni ihan itse. Oma elämäkin voi nimittäin hieman hämärtyä av:n myötä. Joskus olen itsekkin elänyt paljon toisten kautta..

Toivottavasti ens vuonna ei ois semmosia oikeen huonoja hetkiä. Pikkasen huonoja hetkiähän sitä pitääki olla, että ne kohtuu hyvät hetket maistuis makiammilta. :)
Hyvää uutta vuotta 2012 !!!!!!!






tiistai 27. joulukuuta 2011

///////////

Joulupäivänä Lappajärvellä satoi hetken lunta, mutta olipa ne kaikki sulannut eiliseks aamuks. Eilen tuuli aika paljon, ja pitikin lähtiä ottaan kuvia aallokosta. Noh, eipäs se aallokon koko oikein hyvin kuvissa näy, mutta tuuli sinne rannalle aika paljon jolloin kameran kanssa ei tarjennu kauan värkkäilläkkään. Tuli siinä samalla Tapaninpäivän ajelu, kun tupa on tuolla tyvenemmällä puolen. Eli potti tuli ajeltua ympäri. Illalla keli tyventyi, mutta nyt tuulee taas aika kovasti.. Ainakin täällä S.joella..










sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Aattoa.

Joulun tuntuma ei nyt ole oikein korkialla. Tai ei etenkään eilen ollut.. Osittain tunteeseen varmasti vaikuttaa eilinen sää. Eilen tosiaan päivällä rupes satamaan vettä, joka sitten sulatti melkeen kaikki siitä vähästäkin lumesta. Ja eipä sekään varmaan nosta joulun tunnetta, kun kuusi ollu tuvassa jo usiamman päivän ja kinkkukin jo melkeen syöty.
Tänään päivällä oli käynti vanhemmillani Halsualla. Siellä oli onneks ees vähän sitä lunta.. Mielessä oli että ehkä matkalla Halsualle näkis sielläpäin metsäpeuroja, muttei niitä kumminkaan näkynny. Matkalla kumminkin huomasin neljä hirveä vähän matkan päässä tiestä seisomasta. Siitä kohtaa ne oli tien ylittänny, muttei niillä enää tuntunnu olevan kiire mihkään. Autolla siis pikkasen pakkia ja yritin ottaa kuviakin niistä. Tyypillisesti kuvauksessa hätäilin/tötöilin, kun aattelin että ne lähttee heti siitä kiitään, niinkuin yleensä. Elikkä eipä kuvat oikeen onnistunnu, vaikka pari niistä hirvistä melko kauan näkyvillä olikin..






 Lappajärvessä ois yhessä sivulahdessa jo jäätä.. Pilkille...





torstai 22. joulukuuta 2011

Paukku siellä...

Tuli käytyä siellä Keskisellä kattoon sitä Suomen suurimmaks mainittua ilotulitusta.. Kohtuu järjetöntä hommahan se rakettien taivaalle poksuttelu yleensä onkin, mutta tämä oli mun mielestä kohtuu pienimuotoisen näkönen siihen ammuttuun rakettimäärään nähden.. Oishan toikin poksauttelu saattannu kyllä näyttää jostain toisesta suuntaa todella hyvältäkin, mutta ilmeisesti olin ns.  rakettijonon pään suunnassa, jolloin enimäkseen näki ammuskelusta pelkkää savua. Näyttävämpi ilotulitus oli mielestäni Seinäjoella Ilonan 1v. juhlissa. Tuossa tämän iltaisessa kun ei ollut juurikaan mitään suurenmoisia eroja ennen loppupoksauttelua. Ilonassa sen sijaan oli välillä muutaman sekunnin taukojakin ja eroja, ja se kasvoi loppua kohti.. Olinhan siellä Ilonassa toki suoraan allakin.. Kuvaamisessa en sitte Keskisellä onnistunnu oikein mitenkään, ja lopun isompien rakettien aikana sekoilin kameran kanssa, enkä saanut lopun isoista raketeista oikeen minkäänlaista kuvaa.. No mutta, tulipa käytyä siellä ja oli siellä muutakin väkeä paljonlaisesti.
Juuh, kinkku pitäis kohta laittaa leivinuuniin, kun sinne laitoin valkean Keskiseltä tullessa. Kinkku on mielestäni hyvää jos se on juuri kypsynyt tai jos se on huomattavan ylikypsää. Elikkäs helpompi on päästää se huomattavan ylikypsäks. Semmonen puolittain ylikypsä on mielestäni melekeen syömäkelvotonta.. Vuos takaperin tossa leivinuunissa kinkku onnistui aika hyvin, että nytkin siis ois jonkinmoisia odotuksia. Huomattavan ylikypsä onnistuu luultavasti senkin vuoksi paremmin, kun mun yö nukkumiset on ollu nykyään aika hataria, jolloin nukun pitkälle päivään. Eli otan sen kinkunkin uunista luultavasti vasta päivällä..
Ja taas tänään mun pikku hätäisyyttä. Eihän se virallinen kinkkuaikakaan ois vieelä huomenna...











keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Pikkasen hätäistä..

Juuh.. Tulin jo tänään iltapäivästä L.järven tuvalle, missä meinasin joulunki olla. Isäntä oli tuonnu aamupäivästä tänne joulukuusen. No, munhan piti se jo saada heti tänään sisälle, ja onpa se nyt jo koristeltukkin. Joo, ei oo vielä normaali aika rehata kuusta tupahan, mutta kun pikkasen hätänen oon..
Mun tuurilla varmaankin se kuusi kerkiää purottaa neulasensa jo ennen joulua...  Mutta saapahan sen ainaki kantaa ajoissa pihalle kun sen aikasin tupaan tuokin. :)
Ihan on hyvänmallinen tuo kuusi tavalliseks mehtästä haetuks. Isäntä onkin mulle kuuset lähes jokavuosi hommannu, mitä mulla on kuusi ollu. Se tapaa vaan löytämään parempia kuusia mitä ite tapaan löytää.
Nuita koristeitakin on ihan piisalle, ja osa aika vanhojakin, kun osa koristeistakin tuli tuvan mukana. Tuvan kaupassa tosiaan tuli irtainkin, ja suurin osa irtaimmesta olikin ns. roskaa, mutta tulipahan aika paljon sita käyttökelpoistakin tavaraa. Mm. tuo taustan lautaskaappi.






perjantai 16. joulukuuta 2011

############

Eilen kävin Keskisellä, mutta oisin luultavasti jättänyt käynnin ens viikoks jos Ykköset lehti ois tullu ennen lähtöäni.. Tänään siitä lehestä huomasin että siellä ois vissiin ens keskiviikkona jonkinmoista paukuttelua.   >> Kyläkauppa järjestää maailman suurimman ilotulituksen Tuurissa. ,,,  Tuurin taivas värjätään iloisesti yli 20 000 raketilla. Rakettirakennelman pituus on kokonaisuudessaan yli kilometrin mittainen. Tälläistä ei ole maailmassa koskaan nähty eikä koettu.>>   Elikkäs luultavasti meen sinne silloin, jos ei oo mitään tärkeää menoa johkain muualle.... Eipä mulla luultavasti oo mitään tärkiää silloinkaan..
Kameran käyttöä täytyy pikkasen opiskella lisää. Periaatteessa ainaki joillain säädöillä pitäis saada hyviäkin kuvia tulituksesta, mutta tuskin Vesa uusii tulitusta, jos mulla onkin väärät säädöt kamerassa päällä. Ois siis vissiin paree onnistua kuvauksessa kerralla...

torstai 15. joulukuuta 2011

Joulutuntumaa hakemassa..

Sää ei nyt oo mikään oikeen joulunen, ja jonkin ajan oon jo aatellu että käyn ennen joulua Keskisellä kaupassa kattoon muitten jouluostos paniikkia. Toisten jouluostosten kahtelemisesta saa joskus sitä joulutunnelmaa itelle, jos itellä on kaikki lahjat hankittu.. Tänään menin Keskisellä käymään, mutta väkimäärä siellä oli pikkanen pettymys..  Olihan siellä toki väkiä muttei siellä mitään ryysistä ollu. Tokihan mun ajankohtani väkimäärää ajatellen oli huono, kun olin siellä päivällä, kun monet normityypit on töissä, koulussa yms.. Pikkasen pelotti sisälle kävellessäni että nyt varmaan ostelen sieltä ite paljonkin tavaraa, vaikken oikeasti mitään tarvikkaan. Sisällä kun nyt mahtuis tavaroita hyvin kahtelemaankin...
Käyntini siellä kumminki onnistui. En siis ostannu hirviästi mitään turhakkeita, eli ei menny hirviästi rahaakaan. Yhen kohtuulkalliin takin oisin ostannut mutta siitä ei ollu onneks oikiaa kokoa, ei siis tarttennu ostaa. Pilkkivälineitäkään en ostannu kun ei oo vielä oikeen noita pilkkijäitäkään.. Ruokapuolen ostokset tuli pikkasen kalliimmaks mitä tavarapuolen, mutta ruokapuolen ostoksia ei kai voida turhakkeis laskeakkaan.. Tai no yks pikku turhake, tai ei välttämättä niin kovin järkevä ostos tuli ruokapuolelta joukkoon.. Nimittäin Aku Ankan älypää kirjanen. Muistaakseni se oli rapiat vuosi takaperin nimeltään Akun puuhakirja, että nykyään se ainakin nimen puolesta sopii hiukkasen aikuisemmallekkin.:) Siinä on tosiaan mun tasolle sopivia ristikoita/ tehtäviä, eli se on kai tarkotettu "vähän" nuoremmille. Normiristikkolehdissä, mitkä on tarkotettu ihan täyspäisille, mua vaan rupiaa joskus v....aan, kun en saakkaan jotan ristikkoa tehtyä loppuun... En kyllä välttämättä saa totakaan jokakohdasta, mutta onpa siinä ainaki paremmat mahdollisuudet ja ainakin ajankulua..




lauantai 10. joulukuuta 2011

L.järveltä..

Kirsi meni tänään Seinäjoelle ja mää tulin tänne Lappajärvelle. Tulin tänne olemaan yötä Kirsin koirien kans. Yöllä nukkumisestani en mee takuuseen, kun nyt taitaa olla täysikuu. Pilvien peitossa se kuu kyllä on, mutta näkispä sitä liikkua ulkona tällähetkellä ilman valojakin.. Ainakaan vielä ei väsytä.. Äänien puoleta se nukkuminen ei ainakaan pitäis jäädä kiinni, sillä ainut ääni mitä äskön pihalle kuului oli järven kohinaa. Olevinaan nyt on aika tyyntä, mutta kyllä siellä ilmeisesti vieläkin pikkunen tuulenhenki on, kerta laineita ainakin kuuluu vähän olevan. Eihän se tietenkään mikään kauhia kohina oo, kun rantakin on rapian kolmensadan metrin päässä. Mutta kun ei mitään muitakaan ääniä nyt kuule..
Tötöilin vaihteeks iltapäivällä. Tiesin että tänään tosta vierestä tulis jäätelöauto viimisen kerran ennen joulua. Noh, olin tyypillisesti unohtannu asian. Pesin saunan lattiaa, minne laatoituksen taannoin saumasin. Siinä rätin kanssa heiluessani kuulin sen auton tilutuksen, ja vielä silloinkin meni hetki ennen kuin tajusin asian. Tajuttuani muhun iski tyypillinen paniikki, ja mm. lompakkoni oli sillon hetkenaikaa hukassa. Ulos päästyän koin pienen helpotuksen kun auto oli vielä tienvarressa parkissa. Matkaa autolle ovelta ei ollu kuin reilut sata metriä, mutta.. Ennen kun ehdin pihasta tielle, lähti auto ajamaan.. Juoksin perässä vähä matkaa ja yritin huiskuttaakkin, muttei kuski huomannu kun mulla ei ollu ees mitään lamppua. Ripasin sitte äkkiä pihaan autolleni ja lähin ajamaan sen perään. Heti en kyllä päässy lähtemään kun auton päälle oli satannu pari senttiä lunta, jota vähän sohin pois. En ollu varma mihkäpäin se auto menee, mutta ajelin oletettuun menosuuntaan pari kilometriä. En sitte löytänny sitä autoa enään... En mitenkään yleisesti oo mikään perso jäätelölle, mutta kun auto lähti liikkeelle, rupes mun tekemään jäätelöä aivan h....tisti mieli... Pitääki väijyä jäätelöautoa jossain muualla nyt ennen joulua kun, aahh,, on se kotijäätelö parempaa mitä kaupan jäätelöt.. :)  Mutta olipa tossa jutussa jotain positiivistakin. Nimittäin mää juoksin pätkän sen auton perässä..:) Mulla ei tosiaan juokseminen enää oikeen meinaa onnistua, mutta nyt tiellä oli muutamia senttejä nuoskaista lunta joka pehmensi askelta hyvin, ja juoksu pätkän onnistuikin..
Huomaa tosiaan että kuu mölmöttää kun kello on yli yksi yöllä eikä nukuta, siis kirjoittelen tänne taas jotait tyhjänpäiväistä aikanikuluks.. Koirat nukkuu aika sikeän näköisesti sohvalla... Sais niitten unenlahjat. Ite en saa aina nukuttua, vaikka olisinkin todella väsynytkin...

maanantai 5. joulukuuta 2011

Ruuhkaa.

Kaupoissa oli tännään melkeen yhtä paljon väkiä mitä oli lauantaina. Elikkäs pikkasen ruuhkaaki oli kaupoissa ja liikenteessä. Neljässä isommassa kaupassa pyörin yhteensä useamman tunnin, kun yhdelle kummilapsistani ei ollut vielä mitään pakettiin laitettavaa. No nyt on onneksi, ja jotain lisättävää voin paketeihin ehkä keksiäkkin, kun en niin totisesti etsikkään. Perheeni kanssa ei olla lähivuosina joululahjoja juurikaan vaihdettu, sillä jos lahjan antamisen jollekkin kokee pikkasen pakolliseksi, ei oikeanlaista lahjaa tunnu keksivän millään.. Ollaan siis sovittu ettei osteta toisillemme jouluna mitään.
Lähiaikoina lähden luultavasti käymään Keskisellä, sillä siellä voikin olla mukava käydä kun itsellä ei ole mitään pakollista ostettavaa. Mukava käydä kahtomassa sitä ihmispaljoutta/ruuhkaa, jos itse saa kävellä pitkän kassajonon ohitse tyhjin käsin. :) On siellä käynnissä tosin semmonenkin vaara että sitä voi hullaantua muka säästämään ja rynnii pahimpien ihmisryppäitten sekaan, kun toteaa että tuon täytyy olla tosi halpaa ja tuiki tarpeellista kun kaikki muutkin tota ostaa..
Hyvää huomista itsenäisyyspäivää..