torstai 1. syyskuuta 2011

Juupasta juu..

Elikkä kirjoitinkin viimeks, että en varmaan sinne pohjoiseen pysty lähtemään jalkani takia. Eilen tuli kumminki jonkun verran ajeltua autolla, ja koipi kesti. Olin S.joella ja, kävin Halsualla kuvailemassa maastossa Kirsin kans. Eli menomatka L.järven ja Vimpelin kautta, mistä pikkasen lenkkiä. Paluumatkalla huomasinkin että mulla oli isännän auton avaimet taskussa n.35km päässä Halsualta. Tästä paluu Halsualle palauttamaan avaimet... Sen jälkeen vein Kirsin L.järvelle, ja tulin ite S.joelle. Ajoa n.400km. Eli jalkani ehkä kestäis, ko se ton verran kesti, mutta pitkää ajoa autoni ehkä ei. Olivat vaan viime viikolla jättäneet korjaamolla autostani pari ruuvia kiristämättä, kun vaihatin siihen etupyörän laakerin. Elikkä ens keskiviikkona siihen nelipyöräsuuntaus..
Notta ehkä viikonpäästä sinne lapphin...


Seuraavaks kuvia sieltä Halsualta. Alkuun semmosia mitä kaipaisin enemmän olevan, ja lopusta niitä minkä takia en viihti mennä hirvimehtään..











vertaapa tätä kuvaa tekstin viimeiseen kuvaan...




Noi pari edellistä on siinä mielessä huijauksia, että ne on otettu auton lasista.. Mutta aikasemmat on pääosin otettu mun isän mehtästä. Ei sielläkään oo kovin leviästi sitä luonnollisen näköstä, mutta paljon siihen mittapuuhun mitä tuollapäin mehtissä yleensä on.
Seuraavat kuvat niitä mikkä osittain masentaa mua, ja mitä on omasta mielestäni kyllä riittävästi.. Elikkä uudehko metsäoja, uudehko metsäautotie ja uudehko turvesuo.
Ton ojan pään kohille ammuin viis vuotta sitten hirven, ja siloin siitä alkoi semmonen pieni sammaloitunut oja. Tuon kyllä ymmärränkin, tommoselle kohtaa mikä on nykyisin metsää, että siihen uusitaan oja. Se on toki puun kasvua nopeuttava seikka, mutta... Eli toikin kohta ollut suo/rämemaata silloin kun on ekaa oja kaivettu, mutta eipä sekään sukupolvi joka on alkuun ojia kaivattannut oo taitanut päästä paljon niistä puurahoista nauttimaan. Mutta kohtahan nuista puista rahaa saakin.. Metsänviljelyssä kiertoaika 50-120 vuotta. Elikkä jos mää (32v.), ojittaisin, ja pyrkisin hoitamaan jotain länttiä, mitä ei kyllä oo, saisin ehkä jo 70 vuoden päästä tukkikokoista puuta, täältäpäin suomea. Elikkäs oisin silloin 102v.. Tokihan paperi/ polttopuuta tulee jo paljon aiemmin.  Elikkäs jos nollatilanteesta lähtee liikkeelle, ei itse juuri ehdi hyötyä. Rahallinen hyöty on seuraavilla sukupolvilla, mutta mielialat saattavat silloin olla hiukan erilaiset jostain toimista. Kohtuullisuus ois varmaan paras ratkaisu tuossakin..
Puun kestävyys on oleellisesti huonompaa, jos puu kasvaa nopeasti. Esimerkiksi puun lujuusluokkia laskelmissa on jouduttu laskemaan. 100 vuotta sitten ei juuri käytetty ikkunankarmeissa puuta, joka on nuorempi kuin 150v., noita karmeja on vielä jonkin verran ehjänä, mutta jos karmit tehdään nykyisestä nopeasti kasvaneesta puusta ei kestoikä ole läheskään samaa tasoa. Tokihan nykyisin ovat maalitki semmosia, että se puuosa on vähän niinkuin pussissa, niin kyllä silloin saadaan sitä kestoikääkin.
Vielä -80 luvun alkupuolesta on kaivettu ojia täysin koskemattomaan suohon, ja pyritty luomaan puille nopean kasvun mahdollistavaa aluetta. Muistan vieläkin kun todella pienenä kävin jossain suon laidassa ekoja kertoja, ja ihailin paikkoja.. Ne oli silloin avosuota, monet ei oo enää.
Elikkä kohtuus kaikessa, ois ollu siinäkin ehkä hyväksi. Ymmärän kyllä että sinä aikana ojituksia tehtiin, pakonkin sanelemista syistä. Mutta tarvisko enää ojaa tehdä suomaiselle alueelle, kun noita soitakin vaan jossain päin nykyisin yritetään ennallistaa. Nykyään vaan nuo metsänhoidon ammattilaiset puhuu että, suomesta ei puu lopu hakkaamalla. Ja heti perään, että kyllä metsiä täytyy ojittaa että saadaan puu kasvamaan nopeesti.. Omasta mielestäni tuossa on pieni ristiriita...
Eipä vaan oo enää paljonkaan luonnontilaista suota Halsualla, joka on ex-suosuomea.
Noita metsäautoteitä on tehty lähiaikoina yllättävänkin paljon. Mm. sellaisille alueille joista hakkuukypsät puut on jo pääosin kerätty. Suomessa on pisiten tietä maailmassa, suomen omaan väkilukuun suhteutettuna. Elikkäs tarvitaanko noita teitä enää lisää, jos kerran Suomessa on niin paljon sitä puutaki ettei hakkaamalla saada loppumaan. Kuvittelis että sitä ois siis jonkun, jo olevan tien läheisyydessäkin..
Ja se joittenkin ihmettely, että miksi kanalintukannat ovat vuosien mittaan vähentyneet..?..?.... Noillahan edellisillä ei oo tietenkään mitään vaikutusta....

Toive: Pidettäisiin talousmetsät hyötykäytössä, mutta ei enää pyrittäisi luomaan niitä hirveästi lisää.






Nää mun mietteet ei sitte oo siellä keskiarvossa, mitä tuolla tekstissäkin kuulutin. Mun omat ajatukset vaan on nykyisin aivovammasta johtuen hyvin kärkeviä.. Että sen takia tämmöstä tälläkertaa. Piti vaan saada johkain tyhjennettyä ihtiänsä/ajatuksia/mielikuvia. Osa mun mietteistä on varmasti väärin, mutta on joku asia tottakin, ainakin se toinen puoli.

Mitä mun kannattais tehdä tulevaissudessa???

A: Muutan asumaan johkain Inarinjärven saareen erakoks..
Tästähän seurais että tulis hulluks, kun joutuis vaan ihtensä kanssa olemaan. Ja auta armias jos näkis että jossain rannalla on moto hakkaamassa, tai kaivuri kaivamassa.

B: Muutan kehä3:en sisäpuolelle, ja eriydyn täysin luonnosta..
Tästä seurais että tulis hulluks, kun ihmissuhteet on sekasin, ja onnistuisin lisää vaan sekaamaan.

C: ???????????
Tästä seurais että pysyisin puolijärjissään.
Elikkä tuota jotutuu tavoitella, mutta ko en nyt vaan tiedä mitä se oikiasti ois. Jotain A:n ja B:n väliltä kai.. Onneks sinne jäi aika kattava suikale, missä moni muukin ihminen on.

Klamydia: Pohjanmaalla
Elikkäs toi biisi on osittain totta, mutta enpä oo enää varma siitäkään onko mun oikia paikka täällä..

Ei kommentteja: